Skotland kan bare noget. Og det er en fact, vi er mange, der har det sådan ved jeg. Skotland i sig selv har flere ting, jeg elsker, bl.a. smuk natur, historie og stemning. Mit yndlingssted i Skotland er nok uden tvivl Edinburgh, hvor så meget af min egen personlige udvikling foregik, da jeg pakkede mine tasker og tog alene på studieophold et modul. Der blev virkelig flyttet nogle grænser og jeg har mange følelser forbundet med flere steder i byen. Jeg ELSKER den!

Derfor er det også altid en fornøjelse at komme tilbage og genopleve nogle af de ting, jeg kender og nye ting – for som med så mange andre storbyer ændrer Edinburgh sig hele tiden.Og nogle ting forbliver som de er. Mit gamle praktiksted er flyttet hele 600 meter tværs over Grassmarket, men der lugter som der plejer.

Jeg har været i Edinburgh af tre omgange, men har i alt 90 dages “edinburgh experience”, hvilket egentlig ikke er særlig meget, men sammenlignet med andre steder jeg har været er det tal faktisk kun overhalet af Odense. Med andre ord føler jeg mig virkelig godt hjemme i Edinburgh på trods af at der stadig er steder jeg mangler at se – for man kan virkelig blive ved med at udvide og udforske i Edinburgh.

Byen er ligesom delt af Edinburgh Castle, som hviler majestætisk på en klippe midt i Princess Gardens. Nord for denne finder man New Town og syd for Old Town. Begge dele er nu af ældre dato, men Old Town bærer tydeligt præg af at være fra en tid, hvor bymurene var dominerende og pladsproblemet stort. Derfor er niveauerne i denne del af byen også så forskellige og forskudte, da man før bare har bygget ovenpå det gamle og hinanden, når man manglede plads.

How to pack:

Det er ingen hemmelighed at det både regner og blæser en del i Storbritannien. Det gør det bare. Men vejret i Skotland kan skifte ligeså hurtig som det kom. Jeg fik et tip en af mine første dage her, som var “tag lag-på-lag tøj på og drop paraplyen”. Lag-på-lag for så kan du altid tage noget tøj af, hvis solen varmer eller tage noget ekstra på, hvis det ligepludselig stormer gennem byen med kold vind. Og smid paraplyen ud, den er ubrugelig her. Ja, den er skøn de første fem minutter det regner, men så snart der kommer et ordentlig vindpust må de fleste paraplyer lade livet. Derfor kan man ofte se, hvordan vejret har været i Edinburgh ved at på skraldespandende – ligger der en smadret paraply med vrangen udad? Så har det regnet og blæst. Tag en regnjakke med hætte med i stedet.

Pak desuden nogle gode sko at gå i. Gerne to par, for fodlykken er nogle gange ikke længere væk end et par skiftesko, så trykket kan fordeles anderledes. Og tag også lige et par pæne sko med. Man ved jo aldrig…

Fly og lufthavnstransfer:

Jeg flyver altid til Edinburgh med EasyJet. Det gør jeg bare, for det har jeg gjort alle gangene. Jeg har ingen andre gode grunde til at gøre det, andet end at det er billigt, de er til at stole på og de flyver tit.

En klar fordel ved Edinburghs lufthavnen er, at den rent faktisk ligger tæt på byen. Det tager ca. 30-45 minutter at køre med bus derind (selvfølgelig afhængig af, hvad tid man kommer) og Airlink 100 bussen kører hvert 10. minut fra kl. 4 – 00 og hvert 15. minut fra kl. 00 – 4. Den koster £4,50 pr. tur.

Overnatning:

I denne omgang boede Kokkefyren og jeg på The Old Waverley Hotel, som er byens ældste hotel. Normalt er det uden for vores budget (med en pris på 750 kr. pr. overnatning), men da et glimrende tilbud med hele 35 % rabat meldte sig, slog vi til.

Hotellet er virkelig fint og med fantastisk udsigt til slottet fra de fleste af sine værelser. Mange hoteller i Storbritannien synes jeg har det problem, at der enten er for varmt eller for koldt pga. dårlig isolering i vinduerne. Det tror jeg helt sikkert også er tilfældet med Waverley, men der er indsat ekstra vinduer sammen med de gamle, så jeg oplevede det faktisk ikke som et problem. Dog kommer der så let som ingenting et funky lugt af fugt, men hvis man kan ignorere det, er det her virkelig et pænt, velplaceret og dejligt hotel.

Jeg har desuden boet på The West End Hostel i Haymarket, lige i starten af byen (hvis man er kørende fra lufthavnen). Her brugte jeg min første uge i Edinburgh og var fuldt ud tilfreds. Der er mulighed for at booke mindre værelser, så hvis man ikke er til det med at dele værelse med 20 unge mennesker, der er i Edinburgh for at feste, kan man bo mindre, helt ned til tre personer pr. værelse. Jeg betalte ca. 100 kr. pr. nat og med i den pris var der morgenmad, køkken til rådighed, dele bad+toilet og et utroligt hjælpsomt personale.

Selve hostellet ligger ca. 15 minutters gang fra Princess Street og lige over for en togstation og flere busstoppesteder. Herfra kan man forresten bl.a. tage toget til Forth Rail Bridge og se den storslåede røde bro, som nu er på Unesco World Heritage listen.

Desuden bruger rigtig mange i Edinburgh AirBnB til udlejning af værelser eller hele lejligheder. Det har jeg selv brugt i Meadowbank og er ret sikker på, at vi bruger AirBnB igen næste gang vi tager til Edinburgh. Dog vil jeg lige sige, at hvis man er ude efter et længere ophold, fx et studieophold, vil jeg til hver en tid anbefale at leje en seng på et hostel først og derefter kigge efter steder at bo. Simpelthen fordi min erfaring er, at man skal tage ud og se stederne og “mærke” dem inden man binder sig (økonomisk) til dem. Jeg har selv grimme oplevelser med netop det, som jeg bestemt synes man skal undgå.

Mad:

Når det kommer til mad i Edinburgh er mulighederne mange. Er man til en hurtig bid, som ikke koster for meget, ligger der rigeligt med café-kæder i New Town (Starbucks, Café Nero, McDonald’s, Pret A Manger). Eller er man til mad, som man ser i film, er pubberne i Edinburgh spredt med en gavmild hånd ud over hele byen. Fælles for de fleste steder er, at man har fået øjnene op for det større antal af vegetarer og veganere, som henover de sidste par år har fyldt mere og mere på madscenen. Langt de fleste spisesteder tilbyder vegetar og veganske alternativer nu og nogle er endda fuldt ud veganske.

Selv spiser jeg ikke længere kød, men det gjorde jeg de første to gange, jeg var der. Derfor var det i denne omgang nogle andre ting vi kiggede efter, så der var noget for os begge. Kød og ikke-kød. Første aften spiste vi på Maggie Dickson’s pub i Grassmarket. Her kunne jeg få en falafelburger og Kokkefyren kunne få, hvad han ville have. Jeg var super begejstret, han… not so much. Kokken er ikke altid ligeså nem at begejstre som jeg er (uvidenhed er lyksalighed). Hovedessensen er, at falafelburgeren var mega god, fritterne var lige som de skal være, men bøffen i den anden burger har nok været friturestegt, hvilket Emil ikke brød sig om.

Der er et godt udvalg af forskellige pubber på Grassmarket, som ligger i Old Town. Udover pubs ligger her også to italienske restauranter og et par caféer. Caféerne har dog ikke åbent til aftensmad, men pubbene har åbent fra frokost til ca. midnat og mange af dem med livemusik fra kl. 21.

Victoria Terrace, George IV bridge, Cockburn st. og High st. er et par steder i Old town, som har flere individuelle spisesteder og barer. Victoria Terrace byder desuden også på en fantastisk udsigt over Old Town og George Harriot’s school, som har været inspirationskilden til Hogwarts.

Er man mere til noget, man kender hjemmefra er North Bridge og New Town, der hvor langt fleste kæderestauranter ligger, mener jeg. Her taler vi McD., Pizza Express, Pizza Hut, Patisserie Valerie og Hard Rock Café bl.a.

Forresten vil jeg lige give et tip eller to videre! Vores budget var ikke til at spise ude morgen, middag og aften hver dag. Men vi har dog prøvet alle tre af forskellige omgange. En af dagene spiste vi morgenmad på en sød lille café ved navn Eteaket Tea Room, som ligger på Frederick St. i New Town. Af udseende minder den mig lidt om Riceteria i Odense. De har over 30 forskellige slags te at vælge i mellem og så serverer de glimrende morgenmad. Jeg fik en stor portion havregrød med bær og syltetøj. Den holdt mig mæt i flere timer på trods af den fysisk aktive dag vi havde. Kokkefyren fik Eggs Benedict.

Vi har også brugt kædecaféerne en del – særligt Pret A Manger og deres sandwiches er vi ret vilde med. Også Sainsbury’s bruger vi meget til snacks, morgenmad og frokost, når vi er i Storbritannien.

Transport:

Edinburgh har et award winning bussystem! De kører hele tiden og i alle retninger. Jeg brugte busserne rigtig meget første gang jeg var her og der købte jeg sådan et transportkort/månedskort, som gjaldt til alle busser og deres letbane. Når man bare er her et par dage er det selvfølgelig ikke det man skal have, man kan tilgengæld købe en dagsbillet for £4, hvis man har behov for at komme nogle steder med bussen. Her kan der fx være tale om Royal Botanic Garden, som ligger lige over to kilometer fra byens centrum (og her tæller vi fra Balmoral Hotel), hvilket godt kan virke som lagt at gå, synes jeg. Især hvis man har gået meget rundt i byen før det… Bussen kan også køre dig til Lauriston Castle, som er et charmerende lille slot med flot have lige knap 7 km uden for byens centrum.

En enkelt tur med bussen koster £1,60 for voksne og 80p for børn. Betaler man med kontanter skal man være opmærksom på at have LIGE PENGE med. Busserne giver ikke byttepenge. Her på sidste tur har jeg fundet ud af, at Airlink 100 bussen til lufthavnen tager imod kortbetaling, hvis man har kontaktløs, men jeg ved dog ikke om de andre busser gør det. Man kan dog bruge en app, som hedder “Transport for Edinburgh”, som man kan læse mere om her.

What to do:

Åh yes, what to do… Der er så mange ting at give sig til i Edinburgh. Jeg er fx mega vild med bare at gå turer i gaderne. Jeg er også ret vild med Dean’s Village og gardens, som er en skøn gåtur fra Stockbridge, hvor man følger åen, Water of Leith, og ender i en lille romantisk landsby. Det føles ikke engang som om du er midt inde i byen, når du er der.

Men min nr. 1 ting at anbefale er at gå op på Royal Mile i Old Town og finde en guidet tur og tage på. De er fantastiske! Nogle af turerne er gratis, andre koster £5-£10, men de er det værd. Det er som regel guidede gåturer med alt fra historiske turer til spøgelsesturer. Nogle om dagen andre om aftenen for stemning. Jeg har kun gode oplevelser med de her turer. Jeg vil selv rigtig gerne prøve den, der hedder “Underground City Tour“, som tager sine gæster med under jorden og fortæller om byens måde at bygge ovenpå og de tragiske skæbner, der er blevet fanget dernede. Jeg synes den lyder vildt spændende!

Desuden kan jeg anbefale:

  • Edinburgh Castle er også populært, men med dyr entré. Jeg synes ikke selv at slottet er spændende nok indvendigt til at betale £17 for en voksenbillet, men det er meget smukt udefra også! Pladsen foran slottet er offentlig og man kan gå derop på alle tidspunkter af døgnet. Jeg kan rigtig godt lide at komme der om aftenen, så man kan se hele byen lyse op fraoven. Edinburgh er ret vilde med at lyse deres bygninger op.

    ^George Heriot’s School^

  • Greyfriar’s Kirkyard er en smuk gamle kirkegård, som J. K. Rowling har besøgt en gang eller to for at finde navne til sine karakterer i Harry Potter. Her kan du bl.a. finde Thomas Riddells grav og McGonagall og selvfølgelig læse historien om Greyfriar’s Bobby og hvorfor der står en statue af en lille hund udenfor.  Tag forresten også at besøge nogle af de andre kirkegårde rundt om i byen. De er så utrolig flotte.

  • Museum of Scotland er gratis (!) og flere timers underholdning – nok især hvis man har børn med eller hvis det regner.
  • Hvis man trænger til en (meget) frisk gåtur er Arthur’s Seat sagen. Rigtig mange går turen fra Holyrood Park op til toppen dagligt, så forvent mange mennesker og tag ordentlig fodtøj på. Jeg vil måske ikke vælge at gøre dette på første dag af ens ferie – Kokkefyren og jeg havde ihvertfald begge ondt i fødderne og skinneben flere dage efter. Det er en ret hård tur, synes jeg, men en fantastisk udsigt man får deroppe fra!
  • The Meadows ligger lidt udenfor det turistede centrum, så her er god mulighed for lidt mere ro. Her er særligt flot om foråret og sommeren og flere lokale bruger området til grill eller frokostspot.
  • Portobello Beach – igen, tag bussen. Stranden er lige over 3 km væk, men her er strandpromenade, musik, havbrusen og skønt. Man skal dog – hvis man ikke er så vild med hunde – lige være opmærksom på at mange lokale lader deres hunde løbe fri på stranden. Bydelen portobello er også et fint lille sted at slippe væk fra mylderet i centrum.
  • Har man overhovedet rigtig været i Edinburgh, hvis man ikke har været oppe på Calton Hill? Selvfølgelig har man det, men jeg synes alligevel man skal tage derop. Her emmer af historie og udsigten er god. Mange af de billeder man ser på Google fra Edinburgh er taget herfra Calton Hill. Mange af de føromtalte guidede turer tager én med op, og her er muligheden for at få historien bag det ufærdiggjorte akropolis monument og Nelson’s monument selvfølgelig bedst. Det tager ca. 5 minutter at gå derop via trapper.

Street performers er en dominerende del af Edinburghs turisme, selvfølgelig særligt i midtbyen. Sækkepibespillere står på hvert et gadehjørne (ok, næsten), nogle bedre end andre. Men det er en fest, når nogle af de rigtig gode går i gang og virkelig noget der samler folk til.

Som noget nyt har jeg brugt TripAdvisor rigtig meget på den her tur. Herigennem fandt jeg en tur ved Gray Line til højlandet, som vi var på hele den ene dag. Man kan ikke tage en dagstur til Højlandet uden at det tager hele dagen. Minimum 12 timer, sådan er det bare. Men det er fantastisk. Vi betalte 400 kr. pr. mand for denne tur til Højlandet og Loch Ness. Desværre kom vi aldrig til Loch Ness, da der havde været et færdselsuheld, som spærrede vejen dertil, så det har vi til gode. Men vi fik set Glen Coe (som også har været et stort punkt på min bucketlist), Dunkeld, Fort William og mange andre fantastiske scenerier i Højlandet.

^Dunkeld Bridge^

^Glen Coe^

Min sidste anbefaling (der bliver nok aldrig en sidste) er at stikke hovedet indenfor i nogle af alle de kirker og katedraler, der er i Edinburgh. Jeg synes det er nogle storslåede, jaw-dropping, smukke rum de har sig!

^Sct Giles Cathedral^

Hvis man aldrig har været i Skotland synes jeg helt sikkert, man skal til at komme afsted. Og gerne til Edinburgh. Der er fantastisk. Bucketlist check-off!

Del: